fbpx skip to Main Content

Drámák című gyűjteményes kötetéért Pintér Béla kapja az Artisjus Irodalmi Nagydíjat 2014-ben. A fődíjas mellett Tompa Andrea, Takács Zsuzsa és Havasréti József írókat szólítják majd színpadra április 23-án az Artisjus Díjak átadó ünnepségén. 2006 óta összesen 43 kitűnő költőt és írót ismert el ezzel a díjjal a szerzői egyesület.

Az Artisjus Egyesület 2006-ban hozta létre az Artisjus Irodalmi Díjakat. Az irodalmi nagydíj célja az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása, a további díjak pedig ösztönzésül szolgálnak a tehetségüket már bizonyított művészek további alkotómunkájához. Éveken át a díjakkal járó pénzjutalom jelentette Magyarországon a legnagyobb összegű civil irodalmi elismerést, ám a szerzői jogi törvény 2012-es módosítása miatt az alkotóknak már nincs lehetőségük arra, hogy saját egyesületük útján kulturális célra fordítsák a jogdíjukból származó összeget. Ezért 2013-tól ezt a pénzt az egyesület a Nemzeti Kulturális Alapnak utalja át.
Az immár eszmei szakmai elismerések díjátadó ünnepségét 2014. április 23-án 17 órakor tartják az egyesület székházában.

A 2014-es elismeréseket kapják:

• Artisjus Irodalmi Nagydíj: Pintér Béla – Drámák (mű típusa: dráma)
  • Artisjus Irodalmi Díj: Tompa Andrea – Fejtől s lábtól (mű típusa: próza)
  • Artisjus Irodalmi Díj: Takács Zsuzsa – Tiltott nyelv (mű típusa: líra)
  • Artisjus Irodalmi Díj: Havasréti József – Szerb Antal (mű típusa: monográfia)

Az Artisjus Irodalmi Nagydíjat Pintér Béla kapja. Az 1970-es budapesti születésű színész, zenész, drámaíró, rendező saját társulatával mutatja be a többnyire önmaga által írott színműveket. A klasszikus drámai hagyományra épülő, eredeti, kortárs, a mai magyar társadalmat érintő, egyszerre megrázó és szórakoztató színpadi műveket alkot. Gyűjteményes kötetét a Saxum Kiadó 2013-ban adta ki Drámák címmel, amelyben több olyan híres műve is helyet kapott, amelyeknek színházi hírneve már az ország határain is túlra terjedt.

Tompa Andrea Fejtől s lábtól (Kettő orvos Erdélyben) című regényéért kap elismerést (Kalligram Kiadó). A kolozsvári születésű írónő második regénye két fiatal orvos-egyetemista történetét ábrázolja. Az önvallomásszerű könyvben lenyűgöző aprólékossággal tárul elénk az 1910-es évek modernizálódó Kolozsvárjának fizikai-eszmei forrongása, a hősök ellentmondásos kapcsolatrendszere, a Monarchia végidejének, valamint az első világháborút megelőző és követő évek pazar panorámája.

Takács Zsuzsa költő, műfordító, prózaíró négy ciklusból álló Tiltott nyelv című verseskötetéért kap elismerést. Az 1938-ban született szerző a díj méltatása szerint ebben a kötetben megőrzi és továbbfejleszti sajátos hangnemét, amelyben a költő a közös beszéd emelkedettségével szólal meg, de többes száma a megsokszorozott magányé egy kopár világban.

Havasréti Józsefet Szerb Antal című monográfiájáért díjazza az Artisjus. A több mint hétszáz oldalas tanulmány a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg. Egyszerre imponálóan alapos szakmunka és klasszikus, szépirodalmi mércével is mérhető irodalmi esszé.

AZ ARTISJUSRÓL
Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a zeneszerzők, szövegírók, zeneműkiadók és irodalmi szerzők egyesülete. Az alkotók azzal bízták meg, hogy egyes szerzői jogaikat kezelje, s így jövedelemhez jussanak munkájuk után. Ezért jogdíjat szed azoktól, akik a műveket – egyebek között profitszerzési céllal – nyilvánosan felhasználják, és a beszedett díjat kifizeti az érintett szerzőknek. Az Artisjus küldetésének része, hogy minél egyszerűbbé tegye az alkotók és az alkotásokat használók viszonyát mindkét oldal megelégedésére; ezért közvetítő-szerepre törekszik a zenerajongók, könyvbarátok, illetve a szerzők és a jogalkotó között.

Az Artisjus jogelődjét 1907-ben alapították a magyar zeneszerzők, szövegírók és zeneműkiadók. Ma közvetlen megbízással mintegy tízezer magyar szerző jogait kezeli, ezen kívül a hasonló külföldi szervezetekkel kötött szerződései alapján több millió zenei és irodalmi szerző jogkezelését végzi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál bejegyzett közös jogkezelő szervezetként.
www.artisjus.hu

Forrás:http://prex.hu/pressrelease/597niGy41KWPCBwQU4KxberkWg9tD

Köszönjük, ha személyi jövedelemadója 1%-ával társulatunk működését, következő évadunk megvalósítását támogatja!

Adószámunk: 18245426-2-43