fbpx skip to Main Content
Menu

Novembertől újra Gyévuska

2003. november 5-én, azaz pontosan 20 évvel ezelőtt mutattuk be Gyévuska c. előadásunkat a Nemzeti Színházban. A zenés, második világháború időszakában játszódó darab november 15-től több mint 5 év szünet után újra látható lesz, ezúttal az UP Rendezvénytérben.

A Gyévuska az idén huszonöt éves társulatunk hatodik előadása volt, a bemutatók sorában a Parasztopera és A Sütemények Királynője között helyezkedik el. Zenéjét Darvas Benedek, szövegét Pintér Béla jegyzi. Az előadásban főtisztek, tisztek, honvédek, valamint hozzátartozóik és munkaszolgálatosok bonyolítják a második világháború korában játszódó (de nem feltétlenül kizárólag arról is szóló) cselekményt, laktanyában, bálteremben és a távoli orosz rónákon – egy kissé (el)emelten, Pucciniba oltott slágerek, magyar nóták és katonaindulók mentén.

Az előadás eredetileg a Nemzeti Színház Gobbi Hilda termében,  később a Szkéné Színházban és a Trafóban futott, összesen több mint 100 alkalommal, de Európa-szerte is vendégszerepelt: Helsinkiben, Szabadkán, Lipcsében, Berlinben, 2009-ben pedig Rijekában a International Small Scene Festivalon, ahol a legjobb jelmez, a legjobb díszlet, a legjobb zene kategóriák díjazottjaként az új színházi formanyelv létrehozásáért különdíjat is kapott.

A Gyévuska jelenleg második virágkorát éli, több színház is műsorra tűzte: a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Hegymegi Máté rendezésében mutatta be 2023 tavaszán, a Miskolci Nemzeti Színházban Ascher Tamás vitte színre 2023 nyarán, a szombathelyi Weöres Sándor Színház pedig februárban mutatja be Nagy Péter István rendezésében.

Több mint öt éve nem játszottuk az előadást, most állandó játszóhelyünkön, az UP Rendezvénytérben újítjuk fel részben eredeti, részben új szereposztással. Az eredeti szereplők közül Pintér Béla, Szalontay Tünde, Thuróczy Szabolcs, Enyedi Éva, Tóth József, Bencze Sándor Qpa és Nagy Abonyi Sarolta térnek vissza szerepeikhez, új beállóként pedig Fodor Annamária, Jankovics Péter, Szabó Zoltán és Takács Géza csatlakoznak az előadáshoz. Az előadást ezúttal is nyolc fős zenekar kíséri Bencsik Pál karmester vezényletével.

Az előadás a diákprogramunkban is szerepel: a középiskolás tanulóknak színházi nevelési szakemberek (Hodászi Ádám, Szemerédi Fanni, Szivák-Tóth Viktor) tartanak előkészítő és feldolgozó foglalkozásokat, amelyek a történelem viharában sodródó embert helyezik a figyelem fókuszába. Milyen kitörési vagy épp menekülési lehetőségek adódnak számára? Mit ér az igazság egy olyan világban, ahol az erő egy történelmi rögeszme szolgálatába áll? Mit lehet feláldozni a túlélésért? Megmenekülhet-e a túlélő a saját hazugságaitól? Mi az emberi méltóság végpontja? „Az előkészítő foglalkozás a korabeli slágerek, operett, Karády- és katonadalok, indulók, irredenta énekek, nóták világán keresztül vezeti be a diákokat a történelmi korszak sajátosságaiba. A háborúba indulók és az otthon maradtak túlélési stratégiáit térképezzük fel. A feldolgozó foglalkozáson az illúziókkal, hazugságokkal, önbecsapásokkal való szembenézés lehetőségeit vizsgáljuk. A történelmi emlékezet és a hitelesség konfliktusait állítva figyelmünk középpontjába.”

A Gyévuska november 15-től látható újra az UP Rendezvénytérben, jegyek még kaphatók!

Pintér Béla – Darvas Benedek: Gyévuska
A Pintér Béla és Társulata előadása

írta és rendezte: Pintér Béla

Időpontok:
2023. november 15. szerda 19:00
2023. november 16. csütörtök 19:00
2023. november 17. péntek 19:00
2023. december 4. hétfő 20:00
2023. december 5. kedd 19:00

Helyszín: UP Rendezvénytér (Újpest)

Színlap: https://pbest.hu/repertoar/gyevuska
Jegyvásárlás: http://pbest.jegy.hu
Diákprogram: https://pbest.hu/diakprogram

Back To Top